Kärleken är evig…

Antikens röster kan höras eka ända från antiken till våra dagar. Så är det med den kvinnliga lyrikern Sapho som levde på ön Lesbos.

I en av sina mest kända dikter beskriver hon kärlek…

 

”när jag ser på dig, om så bara en stund,

blir det omöjligt för mig att tala. min tunga brister, 

ingenting ser med jag ögonen,

öronen brusar, svetten strömmar,

en skälvning far genom hela min kropp”

Kärleken är ett tema som alltid är lika aktuellt och här beskrivs samma känsla mer än 2000 år senare skriven av Karin Boye.

Hur kan jag säga om din röst är vacker. 

Jag vet ju bara, att den genomtränger mig 

och kommer mig att darra som ett löv

och trasar sönder mig och spränger mig. 

Vad vet jag om din hud och dina lemmar 

Det bara skakar mig att de är dina, 

så att för mig finns ingen vila, 

tills de är mina. ”

Jämför de båda kvinnornas beskrivning av kärlek i dikterna. Hur beskrivs kärleken? Vad har de gemensamt? Vad skiljer dem åt?

Vilken dikt fastnar du för ? Varför?

beach-193786_1280

21 reaktioner på ”Kärleken är evig…

 1. Davvenator skriver:

  De beskrivs på ett väldigt överdrivet sätt som är svårt att förstå. De använder sig av både liknelser och metaforer. Dikterna var väldigt svåra att förstå och på ett sätt ser jag att de är förknippade med kärlek men på ett sätt inte. Tyckte iallafall att dom var överdrivna och allmänt konstiga. Dom är dock väldigt lika på sättet dom är skrivna

  Gilla

 2. Gavuzzi skriver:

  Dikterna verkar vara väldigt överdrivna. Lite grammatiska fel var det ända jag fastnade för. Man märker tydligt att sista dikten är skriven av en tjej men den första kunde vara en kille också. Tyckte det var lite konstigt, kanske bara är för att jag aldrig känt sådan känsla som dom beskriver och finner det svårt att folk gör så.

  Gilla

 3. Dragon skriver:

  Dem beskriver den som något som får dem att få en massa olika reaktioner i kroppen. Ungefär som om det är det bästa som finns.
  Det som skiljer dem från varandra är att den första känner att kärlek är något som den personen redan har och som den sedan bara beskriver.
  Den andra längtar efter kärlek och beskriver hur den vill ha det.
  Lemmar ftw

  Gilla

 4. sebbe skriver:

  båda dikterna handlade om kärlek, dom båda hade ganska jobbig svenska så det var svårt att förstå, jag hittade dessutom några grammatiska fel. Båda dikterna var överdrivna och man hade inte kunnat använda dom för att få fram något form av budskap om man hade sagt det till någon, däremot är det så många dikter fungerar så…

  Gilla

 5. antika Grekland skriver:

  Kärleken beskrivs som någonting väldigt kraftfullt, tillräckligt för att man ska sluta fungera som vanligt. Man börjar skaka, känslor tar över.

  Karin Boye skriver att hon vill göra den som tillbringar dessa känslorna till sin egna, någonting som Sapho inte gör.

  Jag väljer ingen favorit, båda två är lika bra <3<3

  Gilla

 6. Elias skriver:

  deras beskrivning av kärlek är att när man blir kär så händer en massa konstiga saker med din kropp till exempel när en av dom skriver ”svetten strömmar”. man kan se att båda skriver om att sådana saker händer med kroppen. den ändra texten är längre än den första. jag tycker att den andra texten är bättre för den passar bättre in på mig.

  Gilla

 7. Jeet Purohit TE15 skriver:

  1. Saphos dikt är mer vad som händer henne, och hon reflekterar bara hennes känslor men då Karin Boye också reflekterar vad som händer med henne men hon skriver också saker som andra kan tänka sig hända.
  2. Jag fastnar mer på Saphos dikt eftersom att det förklarar mer om vem hon var och det är mer intressant att studera henne genom en text eller dikt.

  Gilla

 8. Alexander Folkesson TE15 KH skriver:

  Båda dikterna beskriver väldigt tydligt hur man kan känna sig när man är hopplöst förälskad i någon. Hur man inte riktigt kan kontrollera sin egna kropp, hur man bara känner en genomsköljande känsla som börjar i huvudet och går hela vägen ner till benen. Detta har båda texterna gemensamt och de beskriver kärlek på ett mycket realistiskt och djupt sätt.

  Den största skillnaden på dikterna är skriftsättet, alltså hur de är uppbyggda. I den första texten kan man snabbt se att den är mycket gammal, då den är skriven med en väldigt konstig ordföljd. Den andra dikten, som är 2000 år nyare, är lite mer lättläst och man förstår den lättare. Trots skillnaderna förstår man båda texter lika väl.

  Jag fastnade lite mer för den andra dikten. Den känns mer beskrivande än den första och jag känner nästan att jag kan relatera till den.

  Gilla

 9. Jullan skriver:

  Tycker de beskriver kärleken som något jobbigt. texterna skiljer sig i språket, då de är från olika tider. tycker ingen av dikterna va något man direkt fastnade för.

  Gilla

 10. Qnitzon skriver:

  Den första dikten beskriver kärlek som en känsla som är överväldigande, den beskrivs som att man inte kan prata och hur man blir nervös i närheten av personen man älskar.
  Den andra texten beskriver mer om hur man älskar personen i fråga, och beskriver mycket om hur man vill ha personen.
  De har lite gemensamt i att de ser på kärlek på ett väldigt starkt sätt och att de båda beskriver att den är nervös i närheten av den man älskar.
  Jag tycker att skillnaden är att den första är mer överdriven än den andra, har nog aldrig sett någon reagera på exakt det sättet.
  Jag tycker nog att den första var den bättre, den var lite mer poetisk på något sätt(mer poetiska uttryck enligt mig) men jag är inte helt säker.

  Gilla

 11. amalia skriver:

  jag tyckte båda hade ett likt sätt att förklara kärleken, dom hade ett likt språk och sätt att rimma, jag kan inte säga att jag tyckte att dom skilde sig så mycket mer än att den första dikten hade en mening som inte var riktigt korrekt ”ingenting ser med jag ögonen”. Jag kan inte välja någon dikt direkt för jag har väldigt dålig erfarenhet av både kärlek, känslor och dikter.

  Gilla

 12. Kristoffer Andersson skriver:

  Den första dikten handlar om kärlek som är en känsla, i dikten så har personen redan det den vill ha. Den andra diken beskriver kärlek som något spännande och nervöst. I denna dikt så söker personen efter kärlek. Båda dikterna använder sig av metaforer och liknelser.

  Jag tycker att båda texterna var ganska svåra att förstå, därför är det inte så lätt att säga vilken som var bäst.

  Gilla

 13. ViviD skriver:

  Kärleken beskrivs i båda dikterna inte som en känsla, utan något annat som påverkar dina andra känslor på olika sätt hur överdrivet det än må vara, Detta är vad de har gemensamt. Det som skiljer dem åt enligt mig är att beskrivningen som Sapho gav av kärlek känns mer som om den talar om uppskattning av ens kärleksintresse medans Karin’s dikt verkar tala mer om uppskattning som övergår till begär. Den som fastnar mer hos mig personligen är nog Sapho’s dikt, eftersom hennes beskrivning av kärlek stämmer mer överens med min bild av den än Karin’s dikt som beskriver ett starkt begär av ens kärleksintresse vilket jag inte kan känna igen mig i.

  Gilla

 14. Samuel Elgan skriver:

  jag tycker att de båda texterna handlar om en person som är kär i en kille/tjej, men vågar inte riktigt gå fram och prata och beskriva sin kärlek för att man inte riktigt vågar. Det dem har gemensamt är just det att man inte riktigt vågar gå fram och beskriva sin kärlek.
  Jag känner att i den första texten så är det en person som är kär i en annan, medans i den andra texten så är det också en som är kär men inte kan få någon vila tills personen verkligen får sin kärlek.
  Fastnade för text 1 för att den var finare skriven och lättare att förstå tycker jag

  Gilla

 15. Johan Pagels skriver:

  De båda beskrivningarna handlar om vad de känner om kärlek. De beskriver hur de känner på ett lite sorgligt sätt skulle jag säga. Dessa två damerna är verkligen kära i någon person och de verkar vara redo att göra vad som för att få vad de vill. Speciellt den senaste texten, där skriver hon att hon aldrig ska vila fören hon får det hon vill ha.

  Jag föredrar den senaste texten, den var lite djupare på något sätt tyckte jag. Den kändes mer verklig men det kan troligtvis vara på grund av att den är mycket nyare.

  Gilla

 16. Joel Sund skriver:

  Den första kvinnan beskriver kärlek, på ett “förstenat” vis. Då allting står stilla och det är bara du och hen, du blir förstenad och kan inte få ut ett ord. Medans i den andra dikten handlar det mer av begär, ett begär som bortse ifrån vad alla andra tycker och får dig att endast se hen, ett behov av att vara när den du älskar. Jag anser att båda skriver om att allt annat i livet bara försvinner så fort de ser den de älskar. Men i den första dikten så handlar det mer om en förtrollning och i den andra ett begär/behov. Jag hade väldigt svårt att välja då jag anser att båda har rätt och båda beskriver en stor del av iallafall förälskelse, men jag väljer nog den första då den passar mer in på hur det känns när man prata eller möter någon man älskar/ är förälskad i.

  Gilla

 17. Emma Nilsson skriver:

  Båda kvinnorna beskriver om hur de blir som handlingsförlamade och förstummade när de är i närheten av den där speciella personen.
  Kärleken beskrivs inte som något tungt eller en börda, snarare som något de strävar efter. Karin Boye beskriver hur hon inte tänker ge upp förrän hon fått människan hon tycker om. Sapho berättar däremot hur knäsvag hon blir när den stora kärleken är i närheten, dikterna skiljer sig åt då hon inte nämner något om strävan mot att få personen.

  Jag tycker om båda dikterna då de är hyfsat enkla att förstå och beskriver en situation som säkert många kan känna igen sig i. Anledningen till att Saphos dikt fortfarande är igenkänd är nog på grund av att människor i alla tider haft den känslan någon gång i livet.

  Gilla

 18. SpringaMedSax skriver:

  Båda dikterna beskriver hur det är att vara kär i någon och hur det påverkar de psykiskt och fysiskt. De båda beskriver hur det blir svårt att kontrollera sin kropp bara när de tänker på personen. Dikterna är skrivna på ett väldigt poetiskt sätt men den andra tycker jag beskriver mer hur hon känner sig fysiskt.
  Jag tycker att den första dikten är bättre då den är mer lugn enligt mig och det passar mer till en dikt.

  Gilla

 19. Jacob skriver:

  Båda texterna beskriver vad som händer i kroppen när man är kär men på ett väldigt konstigt sätt. Det som skiljer dom åt är att den första beskriver mer om vad som händer med kroppen och den andra vad som händer i huvudet. jag tycker att den andra texten är lite bättre för den första är beskriver på ett mycket konstigare sätt.

  Gilla

 20. Wilhelm Jönsson TE15 KH skriver:

  Båda texterna liknar varandra då de beskriver känslor de får då de ser den de älskar. Båda texterna beskriver kärlek.Texterna är skrivna på ett väldigt överdrivet sett. Det känns som om de beskriver kärlek som man känner för en person men som inte har blivit bekräftad av den personen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s